پروتکل ارتباطی RS232
پروتکل ارتباطی RS232
یکی از چالش هایی که مهندسان در ابتدای ورودشان به صنعت با آن روبرو خواهند بود،شناخت پروتکل های ارتباطی است.
از آنجا که دید آقای برق همواره به آموزش کاربردی بوده است ، در این نوشتار پروتکل ارتباطی RS232 را به کاربرانش معرفی میکند.
اگر مسیرتان به دنیای اتوماسیون افتاده باشد ، امکان ندارد با چالش انتقال دیتا برخورد نکرده باشید،اما زمانی که به مبحـث انتقال دیتا وارد میشوید یکی از واژه هایی که خوش نقشی میکند ،لایه فیزیکی میباشد .
اما لایه فیزیکی در مبحث انتقال دیتا چیست ؟
به طور کلی وقتی میخواهیم دیتا را انتقال دهیم ، نیاز به یک بستر و یک سری تجهیزات مثل کابل ها و کانکتورها داریم و بطور ساده این لایه قابل لمس ، لایه فیزیکی است.
Rs232 یکی از پرکاربردترین استانداردها در ارتباط فیزیکی محسوب میشود که پیشوند آن با عنوان Recommonded Standard میباشد.
Rs232 شاید در ابتدا حداکثر کاربردشان ، درارتباط بین کامپیوترها و سایر تجهیزات آن ها چون پرینترها و فکس ها و غیره بوده است .اما امروزه برای ارتباط سریال بین تجهیزات استفاده میشود،ارتباط سریال مفهومش این است که تنها دو رشته سیم برای اتصال تمام سیگنال های ورودی/خروجی کافی است.
Rs232 ساده است اما پرکاربرد:
شاید دو بعد اصلی آن سطح ولتاژ آن وطول کابل آن است که در روند پروسه تاثیر میگذارد.دراستاندارد RS232 رایج ترین ولتاژ مورد استفاده +12/12- میباشد اما باسطح ولتاژ +5/5- نیز عمکرد بهینه خود را خواهد داشت .
RS232برای ارتباط Point to Point استفاده میشود ، یعنی فرستنده از طریق کابل RS232 به سیستم گیرنده متصل میباشد .
به عنوان مـثال میتوانید دو ماژول PLC را از این طریق به یکدیگر متصل کنید تا تبادل داده کنند، یکی در حکم فرستنده و دیگری در نقش گیرنده جا میگیرد،وحتی میتوانید از این ارتباط برای اتصال یک PC به یک PLC استفاده نمود.
این کاربرد ها بستگی به این دارد که کمپانی سازنده تجهیز این نوع از پورت را ساپورت کند یا خیر.
شما وقتی در یک پروسه نیاز میبینید که دو تجهیز را از این طریق بهم دیگر ارتباط دهید ، این احتمال وجود دارد که دو تجهیز شما در نزدیکی یکدیگر نباشند ، آنگاه با این سوال روبرو میشوید که کابل RS232 تا چند متر انتقال دیتا را پشتیبانی میکند؟
کابل معمولی RS232 از 15 تا 20 متر انتقال دیتا را انجام میدهد و این متراژ متناسب است با ظرفیت خازنی کابل مورد استفاده شده . مثلا اگر از کابل با ظرفیت خازنی کمتر چون کابل CAT 6 یا CAT 5 استفاده شود این متراژ از گستره ی 100 تا 300 متر خواهد بود.
از دیگر پارامترهای مهم در زمان کارکردن با این پروتکل ، نحوه ی استفاده از کانکتور میباشد،کانکتورهای RS232 بر دونوع 25 پین و 9 پین میباشد که با عناوین DB25 و DB9 شناخته میشوند.
در نوع 25 پین ، هر پین نقشی دارد که از آن استفاده میشود و در نوع DB9 نیز تمام پین ها نقش خود را دارد .
جالب است بدانید که مهمترین پین های کانکتور در RS232 فقط سه پین میباشد وآن پین های RX/TX وGND میباشد . یعنی پین TX گیرنده به پین RX فرستنده و پین TX فرستنده به پین RX متصل میشود و پین های GND هر دو سمت بهم دیگر وصل میشوند.
ارتباطات سریال کاربری ساده ای دارند و در این مقاله سعی کردیم ساده تر به یکی از پروتکل های استاندارد این نوع ارتباط نگاه داشته باشیم.