اصول ارتینگ
اصول ارتینگ
کاربران آقای برق بدون شک درباب ارتینگ یا زمین کردن تجهیزات مسکونی یا صنعتی
بسیار شنیده اند .
ارتینگ به معنای زمین کردن میباشد وحالا هدف از زمین کردن ونتایج ونحوه ی آن به چه صورت است .
در نوشتار زیر طبق روال مقالات آقای برق یک دید ساده وکاربردی بدان خواهیم داشت .
قبل از تعریف این فیلد ، لازم است بدانید که ارتینگ کردن شاید به ظاهر ساده باشد ، اما درصنعت از جایگاه ویژه ای برخوردار است .
اگرشما یک سایت پالایشگاه و یا نیروگاه را در نظر بگیرید که محتوای آن مملو از بسیاری از تجهیزات الکتریکی است که میبایست سیستم ارتینگ در آن ها پیاده سازی شود ، آنگاه دیگر ارتینگ این مجموعه آسان نخواهد بود و تاثیرات بسیاری در روند فرآیند پروسه خواهد داشت و برای اجرای این سیستم نیازبه مجریان تخصصی این امر میباشد .
واما هدف از ارتینگ:
یکی از اهداف پیاده سازی سیستم ارتینگ (Earthing) این است که اگر یکی از سیم های فاز ونول که تغذیه یک تجهیز کوچک یا بزرگ الکنریکی را تامین میکنند ، به بدنه ی دستگاه اتصال پیدا کند ویا مدار الکتریکی داخلی اش دچار نشتی جریان شود . این اتصال الکتریکی به بدنه منجر به برقدار شدن بدنه ی دستگاه شده که با وجود سیم ارت و انتقال جریان به زمین از برق گرفتگی یا اتصالی تجهیز جلوگیری میکنیم.
وسیله ای که ممکن است این اتفاقات برایش ایجاد شود ، میتواند یک ماشین لباسشویی درخانه باشد یا یک ترانسفورماتور پرقدرت که برق یک کارخانه را تامین میکند .
با توجه به گستردگی مبحث ارتینگ و بعضا آکادمی بودن بعضی مطالب به گزیده ای از روش های عملی آن میپردازیم .
وقتی حرف از ارتینگ میباشد با دوعامل چاه ارت و شین کشی آن روبرو خواهیم بود .
درابتدا اجرای چاه ارت :
برای پیاده سازی یک چاه ارت باید به محل اجرای آن واینکه برای چه پروژه ای اجرا میشود ، دقت نمود.
واما دستور کار :
از آنجا که عمق چاه ارت برای پروژه های مسکونی در مقایسه با بیمارستان ها و یا کارخانجات متفاوت میباشد باید به این نکته دقت کرد که برای پروژه های مسکونی تا عمق پنج متری و برای پروژه های نیمه صنعتی وصنعتی این اندازه به هشت متر میرسد که به طور کلی هدف از این میزان دستیابی به میزان رطوبت کافی برای مقاومت زیر 2 اهم می باشد .
وقتی به میزان رطوبت کافی میرسیم می بایست از مواد کاهنده مقاومت زمین مثل بنتونیت ها استفاده میکنیم : یعنی با ترکیب این مواد با آب و خروجی ملات و ریختن این ملات در کف چاه ، بستر مناسب را برای قراردادن صفحه مسی که دیگر عامل مهم در ارتینگ میباشد.
صفحه مسی یک پارامتر مهم در سیستم ارتینگ هست . این صفحات که درسایزها و قطرها و وزن های مختلف در بازار موجود میباشند برای قراردادن در کف چاه ارت استفاده میشوند و کابل مسی ارت را به آن جوش میدهند.
مهمترین عامل برای انتخاب صفحه مسی این است که در چه شرایط آب هوایی به کار گرفته میشود زیرا ابعاد ابعا صفحه مسی در مناطق مرطوب و نیمه خشک و کویری به ترتیب از کم به زیاد است .
پس از جایگذاری صفحه مسی درملات ، دوباره ازملات بنتونیت اطراف صفحه را پرکرده.
اتصال سیم مسی به صفحه مسی :
در یک پروژه از واحد های مختلف میبایست تمامی تجهیزات ارت شوند پس کابل های مسی به یک شین مرکزی توسط کلمپ ها یا بست های مسی متصل میشوند .
برای اتصال کابل مسی به صفحه مسی میبایست از جوش استفاده نمود . رایج ترین روش اتصال استفاده از جوش کدولد (Cadweld) یا جوش احتراقی میباشد .
تا اینجا سیم مسی را به صفحه ی مسی اتصال دادیم و میبایست خاک حفرشده را به داخل کانال برگردانیم .
قبل از پرکردن چاه یه لوله پولیکا درون چاه گذاشته تا در بازه های زمانی بعدی توسط آب رطوبت محدوده صفحه مسی را تامین کنیم.
آقای برق در این نوشتار روش رایچ سیستم ارتینگ را بیان نمود در مقالات آتی نگاه وسیع تری به این موضوع با همراهی شما خواهیم داشت .